Dělení dle sladkosti


Dělení vína dle sladkosti,neboli dle obsahu tzv.zbytkového cukru.Je to dělení,které běžného konzumenta,kromě barvy vína,asi zajímá nejvíc.Co je to zbytkový cukr?Vinné hrozny obsahují hroznový cukr (ten je mimochodem pro naše tělo mnohem zdravější,než cukr řepný a dělají se z něho i sladidla pro diabetiky).A při výrobě vína se část tohoto cukru nechá úmyslně překvasit na alkohol.Mezistupněm při tomto procesu kvašení je známý a u nás oblíbený burčák.A právě ten cukr,který se na alkohol překvasit nenechá,se nazývá zbytkový.Čím více ho ve výsledném produktu je,tím je víno sladší.U nejvyšších jakostních stupňů - výběry z bobulí a výše - je díky tomu víno "sladké jako cecek".Je ovšem sladké přírodně,díky dobře vyzrálým a vysoce sladkým hroznům.Nikoli díky  přislazení řepným cukrem.

Suché víno           obsah zbytkového cukru     méně než 4 gramy na litr vína

Polosuché                 "              "              "                 4 - 12 gramů     "       "

Polosladké                 "              "              "               12 - 45 gramů     "       "

Sladké  víno               "              "              "        více než 45 gramů    "        "

Nový web Spustili jsme nové webové stránky. Omlouváme se za nedostupnost některých sekcí.
Webové stránky vyrobila reklamní agentura Altrodesign.